Η κατάσταση αυτή καθίσταται αρκετά ενοχλητική ιδιαιτέρως την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες, οπόταν η λήψη όξινων φρούτων και χυμών σε συνδυασμό με κατανάλωση κρύων ή και παγωμένων ροφημάτων γίνεται συχνότατα.

Θα χρειαστεί επίσκεψη στο οδοντιατρείο προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης τερηδόνας ή διάβρωσης δοντιού. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί ειδική θεραπεία από τον οδοντίατρο (έμφραξη) προκειμένου να εξαλειφθεί η ευαισθησία του υπεύθυνου δοντιού.

Εφόσον δεν αποτελεί η τερηδόνα ή η διάβρωση το αίτιο, αυτή η “υπερευαισθησία” στο κρύο ή και το ζεστό οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων, τα δόντια στην περιοχή τους αντίστοιχα προς τα ούλα, είναι ακάλυπτα από σμάλτο. Η κατάσταση αυτή μάλιστα είναι “φυσιολογική”, καθώς προκαλείται από ανατομική παραλλαγή της δομής των δοντιών.

Σε αυτήν την περίπτωση η στίλβωση των δοντιών στο ιατρείο σε συνδυασμό με τη χορήγηση ειδικών απευαισθητοποιητικών οδοντόκρεμων και τζελ για χρήση επί δύο έως τρεις εβδομάδες στο σπίτι δίνει λύση στο πρόβλημα.