logo-endodonticsathens

Ωρες λειτουργιας

Δευτέρα
9:00 – 21:00
Τρίτη
11:00 – 20:00
Τετάρτη
14:00 – 20:00
Πέμπτη
9:00 – 19:00
Παρασκευή
9:00 – 21:00

(αποκλειστικα κατοπιν ραντεβου)

ΑΡΧΙΚΗ2024-02-22T13:09:04+00:00

Προτεραιότητά μας η διατήρηση των δοντιών με υγεία

Η κλινική μας ειδικεύεται στην άσκηση της ενδοδοντολογίας, παρέχουμε στους ασθενείς και στους παραπέμποντες οδοντιάτρους την καλύτερη δυνατή θεραπεία

fotis palamidakis endodontics athens

ENDODONTICS ATHENS.
Φώτιος Δ. Παλαμιδάκης και συνεργάτες

Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο της οδοντιατρικής κλινικής EndodonticsAthens. Ελπίζουμε να απολαύσετε την περιήγηση σας. Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μας επισκεφθείτε.

Το οδοντιατρείο ιδρύθηκε το 2010, από τον Χειρουργό Oδοντίατρο – Ενδοδοντολόγο Φώτιο Δ. Παλαμιδάκη και λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο έκτοτε.

Από το 2023 εντάχθηκε στο δυναμικό της κλινικής η Χειρουργός Οδοντίατρος – Ενδοδοντολόγος Τζίμα Ζωή.

Στόχοι μας στην κλινική EndodonticsAthens είναι:

  • η κατανόηση και η αντιμετώπιση των οδοντοστοματολογικών προβλημάτων και αναγκών σας, σε ένα σύγχρονο οδοντιατρείο, ευχάριστο για μικρούς και μεγάλους.

  • η αντιμετώπιση ενδοδοντικών προβλημάτων ασθενών, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και κανόνες υγιεινής υψηλών προδιαγραφών.

  • η θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών που αναζητούν υψηλού επιπέδου οδοντιατρικές-ενδοδοντικές υπηρεσίες.

  • η εδραίωση σχέσης συνεργασίας κι εμπιστοσύνης με οδοντιάτρους που επιθυμούν να εξασφαλίσουν στους ασθενείς τους μια ποιοτική και άνετη ενδοδοντική θεραπεία.

     

Η γνωστική και κλινική επάρκεια των ιατρών και των βοηθών-συνεργατών μας, πλαισιώνεται από την χρήση υλικοτεχνικού εξοπλισμού πρώτης γραμμής, όπως το οπτικό μικροσκόπιο με κάμερα καταγραφής, ψηφιακή ακτινογραφία με χρήση πλακών φωσφόρου, εντοπιστή ακρορριζικής στένωσης και μοτέρ ενδοδοντίας τελευταίας γενιάς, συσκευές για την έμφραξη των ριζικών σωλήνων με θερμοπλαστικοποίηση της γουταπέρκας, υπέρηχος για κατάλληλη χρήση στην ενδοδοντία.

fotis palamidakis endodontics athens

Μάθετε για εμάς

H κλινική μας παρέχει οδοντιαντρικές υπηρεσίες με εξειδίκευση στην άσκηση της Ενδοδοντολογίας. Η ομάδα μας γνωρίζει πως να προσφέρει ποιοτική θεραπεία με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Ο Χώρος Μας

Η Ομάδα Μας

root-canal-palamidakis-endodonicsathens

Οι θεραπείες μας

Αναλαμβάνουμε ως εξειδικευμένη κλινική την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν:

  • Πολφίτιδα

  • Επώδυνα αποστήματα γνάθων

  • Κατάγματα δοντιών, μύλης δοντιού, ρίζας δοντιού κτλ.
  • Τραυματισμοί δοντιών (εκγομφώσεις, ενσφηνώσεις δοντιών μετά από τραύμα)
  • Ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις)

  • Επαναλήψεις παλαιών αποτυχημένων ενδοδοντικών θεραπειών

  • Ακρορριζεκτομές, εκτομές ριζών, χειρουργική αντιμετώπιση δοντιών
root-canal-palamidakis-endodonicsathens

Η ομορφιά είναι δύναμη. Και ένα χαμόγελο, το ξίφος της.

John Ray
Άγγλος φυσιοδίφης (1627-1705)

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τις επόμενες ημέρες μετά την ενδοδοντική θεραπεία θα πονάω;2024-02-22T11:10:20+00:00

Στις μέρες μας η πλήρης εξάλειψη του πόνου σε κάθε οδοντιατρική επέμβαση είναι πραγματικότητα. Η εφαρμογή τοπικών αναισθητικών υπό μορφή γέλης (τζελ) με ευχάριστη γεύση ή αντίστοιχων σπρέι πριν τη χρήση του κύριου αναισθητικού διαλύματος, εξασφαλίζει το ανώδυνο κάθε οδοντιατρικής θεραπείας.

Τι είναι η φθορίωση; Σε ποια ηλικία ξεκινάει, είναι απαραίτητη για το παιδί μου; Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;2024-01-15T21:52:54+00:00

Το φθόριο εφαρμοζόμενο τοπικά στα δόντια, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το σμάλτο ενάντια στην τερηδόνα, η οποία ευθύνεται για την καταστροφή του. Αυτή η δράση του φθορίου έχει μεγάλη σημασία στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την ανατολή των δοντιών και κατά τα πρώτα χρόνια ύπαρξής τους στον οδοντικό φραγμό, χωρίς να χάνεται η δραστικότητά του σε οποιαδήποτε ηλικία.
Το φθόριο στις μέρες μας περιέχεται ως συστατικό οποιασδήποτε οδοντόπαστας σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Αυτός είναι ο βασικός ρόλος της οδοντόκρεμας στην καθημερινή στοματική υγιεινή.
Η δράση αυτή του φθορίου ενισχύεται σε πολλαπλάσιο βαθμό στο οδοντιατρείο με την εφαρμογή γέλης (τζελ) με υψηλή συγκέντρωση σε φθόριο (φθορίωση), μετά τον καθαρισμό και τη στίλβωση των δοντιών ανά εξάμηνο και μετά την ηλικία των έξι ετών.
Στην πραγματικότητα, η φθορίωση καλό είναι να συνεχίζεται και μετά την ενιληκίωση, αλλά η κρισιμότητά και η σπουδαιότητάς της ως μέσου πρόληψης της τερηδόνας από τα έξι έως και τα δεκαοκτώ έτη είναι αναμφισβήτητη.

Τι είναι η ακρορριζεκτομή ή περιακρορριζική χειρουργική;2024-01-15T21:51:31+00:00

Μία ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) που έχει γίνει με την πρέπουσα μεθοδολογία έχει ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται μεταξύ 70 και 98%. Η διακύμανση αυτή σχετίζεται κυρίως με την ύπαρξη μικροβίων στο εσωτερικό του σωλήνα των ριζών πριν την τέλεση της ενδοδοντικής θεραπείας, αλλά και με την εντόπιση κι οργάνωση αυτών των μικροβίων σε κάθε ρίζα. Όταν τα μικρόβια έχουν αποικήσει το εξωτερικό τμήμα της ρίζας των δοντιών κι όταν έχει αναπτυχθεί κανονική κύστη, την τελική θεραπεία την δίνει όχι η οδοντάγρα (εξαγωγή), αλλά η Μικροχειρουργική Ενδοδοντολογία (άλλοι όροι: Ακρορριζεκτομή ή Περιακρορριζική Χειρουργική). Πρόκειται για μία μικροεπέμβαση τοπικά στο ούλο που καλύπτει την ρίζα του δοντιού που εμφανίζει φλεγμονή, όπου καθαρίζεται/αφαιρείται ο φλεγμονώδης ιστός (κύστη συνήθως) κι αποκόπτεται/καθαρίζεται το άκρο της ρίζας/των ριζών του δοντιού που έχει εγκατεστημένα τα μικρόβια. Η τεχνική αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική και οδηγεί σε διατήρηση του δοντιού με υγεία στο οστό και στα ούλα.

 

Στον ύπνο μου σφίγγω και τρίζω τα δόντια μου. Συχνά ξυπνάω και με πονοκέφαλο ή πόνο στα αυτιά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο τρίξιμο των δοντιών; Τι μπορώ να κάνω;2024-01-15T21:52:02+00:00

Το τρίξιμο αυτό των δοντιών, οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα των μασητήριων μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου και ονομάζεται βρυγμός. Αυτή η δύναμη σε πρώτη φάση εκτονώνεται πάνω στα δόντια. Έτσι, αυτοί που κοιμούνται κοντά σας αντιλαμβάνονται ένα κροτάλισμα ή σφίξιμο των δοντιών.
Το αποτέλεσμα του βρυγμού στον οδοντικό φραγμό είναι μια σειρά από “φαγωμένα” δόντια, ιδίως όσον αφορά τους κοπτήρες και τους κυνόδοντες. Εφόσον το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι αποτριβές αυτές στο μασητικό-κοπτικό τμήμα των δοντιών συχνά προκαλούν σημαντικά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.
Σε δεύτερο επίπεδο η “υπερβολική” δραστηριότητα των μασητήριων μυών, ενδέχεται να σχετίζεται και με πονοκεφάλους και πόνο από την περιοχή των αυτιών. Ο πόνος αυτός είναι ισχυρός αμέσως μετά την αφύπνιση και σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας υποχωρεί.
Στην πρώτη γραμμή της θεραπευτικής αντιμετώπισης του βρυγμού έρχεται η κατασκευή και η χρησιμοποίηση κατά τη διάρκεια του ύπνου εξατομικευμένων ναρθηκών από ακρυλική ρητίνη. Οι νάρθηκες αυτοί εφαρμόζουν στα δόντια της άνω γνάθου κι εξασθενούν τη μη φυσιολογική δράση των μυών της μάσησης κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνονται πονοκέφαλοι ή ωταλγίες. Επιπλέον, οι δυνάμεις που συνεχίζουν να ασκούνται από τους μύες αυτούς εκτονόνωνται πάνω στο νάρθηκα προστατεύοντας το σμάλτο του δοντιού.
Εφόσον, οι αποτριβές που προκλήθηκαν στα δόντια από τον βρυγμό έχουν οδηγήσει σε σοβαρά λειτουργικά κι αισθητικά προβλήματα, πριν την κατασκευή του νάρθηκα, γίνεται αποκατάσταση των δοντιών με προσθετικά μέσα (όψεις πορσελάνης, ολοκεραμικές στεφάνες).

Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου; Τι οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα να χρησιμοποιώ;2024-01-15T21:52:31+00:00

Με το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα, φθοριούχος οδοντόκρεμα), προλαμβάνονται σε μέγιστο βαθμό οι δύο κύριες νόσοι που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα, η τερηδόνα και η ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα. Με τη σωστή χρήση των μηχανικών μέσων (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα) προλαμβάνεται η ουλίτιδα, ενώ με τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, σε συνδυασμό με την τακτική φθορίωση των δοντιών στο οδοντιατρείο από την παιδική ηλικία προλαμβάνεται η τερηδόνα.
Το βούρτσισμα των δοντιών συνιστάται μετά από κάθε κύριο γεύμα και μετά τη λήψη ζαχαρούχων τροφών. Το νήμα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι μετά το βραδινό βούρτσισμα είναι εξίσου σημαντικό και δεν πρέπει να αμελείται.
Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών, γεγονός που συχνά παραβλέπεται. Για τον λόγο αυτό, στο ιατρείο μας, το ραντεβού του καθαρισμού συμπληρώνεται πάντα με επίδειξη των μέσων στοματικής υγιεινής και τη χορήγηση κατάλληλης οδοντόβουρτσας.

 

Όταν πίνω κρύο νερό ή τρώω παγωτό πονάνε τα δόντια μου. Χρειάζομαι ενδοδοντική θεραπεία, μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να μην πονάω;2024-01-15T21:51:02+00:00

Η κατάσταση αυτή καθίσταται αρκετά ενοχλητική ιδιαιτέρως την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες, οπόταν η λήψη όξινων φρούτων και χυμών σε συνδυασμό με κατανάλωση κρύων ή και παγωμένων ροφημάτων γίνεται συχνότατα.

Θα χρειαστεί επίσκεψη στο οδοντιατρείο προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης τερηδόνας ή διάβρωσης δοντιού. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί ειδική θεραπεία από τον οδοντίατρο (έμφραξη) προκειμένου να εξαλειφθεί η ευαισθησία του υπεύθυνου δοντιού.

Εφόσον δεν αποτελεί η τερηδόνα ή η διάβρωση το αίτιο, αυτή η “υπερευαισθησία” στο κρύο ή και το ζεστό οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων, τα δόντια στην περιοχή τους αντίστοιχα προς τα ούλα, είναι ακάλυπτα από σμάλτο. Η κατάσταση αυτή μάλιστα είναι “φυσιολογική”, καθώς προκαλείται από ανατομική παραλλαγή της δομής των δοντιών.

Σε αυτήν την περίπτωση η στίλβωση των δοντιών στο ιατρείο σε συνδυασμό με τη χορήγηση ειδικών απευαισθητοποιητικών οδοντόκρεμων και τζελ για χρήση επί δύο έως τρεις εβδομάδες στο σπίτι δίνει λύση στο πρόβλημα.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό;2024-01-15T21:53:01+00:00

Το χρονικό διάστημα αυτό καθορίζεται από παράγοντες που σχετίζονται εξατομικευμένα με κάθε ασθενή. Η συχνότητα λήψης υδατανθράκων, η ποιότητα της στοματικής υγιεινής, το κάπνισμα παίζουν αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τακτικός έλεγχος ανά εξάμηνο στο οδοντιατρείο αρκεί για να προλάβει και να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις νόσους που σχετίζονται με τα δόντια και τη στοματική κοιλότητα, για την πλειονότητα των ασθενών.

Θα πονέσω κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας;2024-01-15T21:50:38+00:00

Στις μέρες η πλήρης εξάλειψη του πόνου σε κάθε οδοντιατρική επέμβαση είναι πραγματικότητα. Η εφαρμογή επιφανειακών αναισθητικών υπό μορφή γέλης (τζελ) με ευχάριστη γεύση ή αντίστοιχων σπρέι πριν τη χρήση του τοπικού αναισθητικού διαλύματος, εξασφαλίζει το ανώδυνο κάθε οδοντιατρικής θεραπείας.
Βασική επιδίωξή μας αποτελεί η καλλιέργεια ενός ευχάριστου κλίματος, έτσι ώστε η επίσκεψή σας στο οδοντιατρείο μας να γίνεται μακριά από άγχος, στρες και αρνητική διάθεση.

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) χαλάει το δόντι; Πόσο καιρό ζωής έχει ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο (απονευρωμένο) δόντι;2024-02-22T10:59:48+00:00

Στην πραγματικότητα, η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι η θεραπευτική επέμβαση που “σώζει” τα πολύ κατεστραμμένα και χαλασμένα από την τερηδόνα δόντια.
Εφόσον η απονεύρωση γίνει ορθά, εφαρμόζοντας το κατάλληλο πρωτόκολλο, τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνούν το 95% στην πενταετία και αγγίζουν το 90% στην δεκαετία.

Έχω διαπιστώσει ένα φουσκαλάκι που βγάζει πύον πάνω από ένα δόντι μου στο ούλο, αλλά δεν πονάω. Πρέπει να κάνω κάτι για αυτό, χρειάζεται θεραπεία ή θα περάσει από μόνο του;2024-01-15T21:51:23+00:00

Το φουσκαλάκι αυτό ονομάζεται συρίγγιο, είναι ένα χρόνιο απόστημα, καταστρέφει το οστό που στηρίζει την ρίζα του δοντιού σας κι εφόσον μείνει χωρίς θεραπεία (ενδοδοντική θεραπεία/απονεύρωση), θα οδηγήσει σε απώλεια του δοντιού σας και μεγάλη καταστροφή/απώλεια οστού.

Γιατί πρέπει να φροντίζουμε για τη διατήρηση των νεογιλών δοντιών, αφού μετά από λίγα χρόνια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα;2024-01-15T21:53:10+00:00

Η διατήρηση των νεογιλών δοντιών σε υγιή κατάσταση μέχρι το χρόνο της φυσιολογικής απόπτωσης τους κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική:

  1. Ο οδοντόπονος που οφείλεται σε νεογιλό δόντι δεν διαφέρει σε τίποτα ως προς την ένταση και την ανάγκη για θεραπεία σε σχέση με τα μόνιμα δόντια. Όταν μάλιστα η πρώτη οδοντιατρική εμπειρία στην ζωή ενός παιδιού σχετίζεται με την ανακούφιση από τον οδοντόπονο, αντιλαμβανόμαστε τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει στην ψυχοσύνθεσή του απέναντι στην οδοντιατρική περίθαλψη συνολικά.
  2. Τα νεογιλά δόντια εξασφαλίζουν την ομαλή θρέψη του παιδιού, το οποίο βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης. Παράλληλα η ύπαρξη όλων των μπροστινών νεογιλών δοντιών συμβάλλει στην εκμάθηση της ομιλίας.
  3. Τα νεογιλά δόντια συμμετέχουν στην φυσιολογική ανάπτυξη των γνάθων.
  4. Παράλληλα δίνουν μια αρμονική εικόνα στο κάτω τριτημόριο του προσώπου.
  5. Μία κύστη προερχόμενη από “χάλασμα” νεογιλού δοντιού θέτει σε κίνδυνο την ανάπυξη του διαδόχου μονίμου.
  6. Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι στην παιδική ηλικία η προσωπικότητα του παιδιού βρίσκεται υπό διαρκή διαμόρφωση . Ένα παιδί που μαθαίνει να νοιάζεται για τη στοματική του υγιεινή και για τη σημασία της φροντίδας των δοντιών του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί σε έναν έφηβο κι αργότερα σε έναν ενήλικα με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Γιατί είναι σημαντική η χρήση προστατευτικού νάρθηκα κατά την ομαδική άθληση σε αγώνες επαφής;2024-01-15T21:52:12+00:00

Η σημασία της άθλησης για τη διατήρηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης του οργανισμού σε καλό επίπεδο είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ωστόσο, ο κίνδυνος για τραυματισμό των δοντιών και των γνάθων κατά την άθληση, ιδιαιτέρως στα ομαδικά αθλήματα, κατέχει τη δεύτερη θέση σε ποσοστά, μετά τα τροχαία ατυχήματα.
Η κατασκευή εξατομικευμάνου νάρθηκα σε σχέση με τους έτοιμους νάρθηκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εξασφαλίζει την καλή εφαρμογή του στα δόντια της άνω γνάθου.
Η χρήση του αθλητικού νάρθηκα προλαμβάνει κάθε είδους οδοντικό τραυματισμό (κατάγματα, εκγομφώσεις, μετατοπίσεις ιδίως των προσθίων δοντιών). Επιπλέον, μειώνεται η πιθανότητα για τραυματισμό των φατνιακών αποφύσεων, των γνάθων και των χειλέων.

fotis palamidakis endodontics athens

Αποκτήστε υγιή δόντια,
βάση για ένα λαμπερό χαμόγελο