Το τρίξιμο αυτό των δοντιών, οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα των μασητήριων μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου και ονομάζεται βρυγμός. Αυτή η δύναμη σε πρώτη φάση εκτονώνεται πάνω στα δόντια. Έτσι, αυτοί που κοιμούνται κοντά σας αντιλαμβάνονται ένα κροτάλισμα ή σφίξιμο των δοντιών.
Το αποτέλεσμα του βρυγμού στον οδοντικό φραγμό είναι μια σειρά από “φαγωμένα” δόντια, ιδίως όσον αφορά τους κοπτήρες και τους κυνόδοντες. Εφόσον το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι αποτριβές αυτές στο μασητικό-κοπτικό τμήμα των δοντιών συχνά προκαλούν σημαντικά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.
Σε δεύτερο επίπεδο η “υπερβολική” δραστηριότητα των μασητήριων μυών, ενδέχεται να σχετίζεται και με πονοκεφάλους και πόνο από την περιοχή των αυτιών. Ο πόνος αυτός είναι ισχυρός αμέσως μετά την αφύπνιση και σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας υποχωρεί.
Στην πρώτη γραμμή της θεραπευτικής αντιμετώπισης του βρυγμού έρχεται η κατασκευή και η χρησιμοποίηση κατά τη διάρκεια του ύπνου εξατομικευμένων ναρθηκών από ακρυλική ρητίνη. Οι νάρθηκες αυτοί εφαρμόζουν στα δόντια της άνω γνάθου κι εξασθενούν τη μη φυσιολογική δράση των μυών της μάσησης κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνονται πονοκέφαλοι ή ωταλγίες. Επιπλέον, οι δυνάμεις που συνεχίζουν να ασκούνται από τους μύες αυτούς εκτονόνωνται πάνω στο νάρθηκα προστατεύοντας το σμάλτο του δοντιού.
Εφόσον, οι αποτριβές που προκλήθηκαν στα δόντια από τον βρυγμό έχουν οδηγήσει σε σοβαρά λειτουργικά κι αισθητικά προβλήματα, πριν την κατασκευή του νάρθηκα, γίνεται αποκατάσταση των δοντιών με προσθετικά μέσα (όψεις πορσελάνης, ολοκεραμικές στεφάνες).